Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

IMGP0254

V nedeľu 3. 5. 2018 sa v rámci cyklu „Hudba v chrámoch“ uskutočnil v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa (Jezuitský kostol) v Bratislave koncert Slovenského komorného orchestra pôsobiaceho na pôde Slovenskej filharmónie pod vedením umeleckého vedúceho a dirigenta Ewalda Danela, Chrámového speváckeho zboru sv. Jozefa – robotníka z Čadce – Kýčerky a Chrámového speváckeho zboru Gaudium z Rakovej.


Tradícia amatérskeho zborového spevu bola dlhé desaťročia pýchou hudobnej kultúry na Slovensku. Zatiaľ čo v iných krajinách – najmä v Škandinávii – pestujú túto hrdú zložku národného dedičstva dodnes, na Slovensku bola dlhý čas zanedbávaná. Je preto vítané, ak profesionálne súbory pripravujú so zdatnými speváckymi nadšencami koncertné programy zostavené z náročných projektov tradície a z dielne známych skladateľov, akým bol i tento koncert.
V jeho programe si diváci vypočuli svetoznáme diela v podaní Slovenského komorného orchestra ako Prelúdium Te Deum od Marca-Antoine Charpentiera, Air z Orchestrálnej suity č. 3 D dur od Johanna Sebastiana Bacha, či Air Andante religioso zo suity Z Holbergových čias od Edvarda Hagerup Griega.
V podaní Chrámového speváckeho zboru sv. Jozefa – robotníka z Čadce – Kýčerky si bolo možné vypočuť piesne Nad slnko jasnejšia a Ty krásou duše zdobená od anonymných autorov a Ave vera virginitas od Josquina Despreza. Chrámový spevácky zbor Gaudium z Rakovej sa predstavil s dielami Tollite Hostias od Camille Saint-Saënsa, Bogoroditse Devo od Sergeja Rachmaninova a s Kyrie eleison od Johna Leavitta.
Koncert pokračoval spoločnou interpretáciou viacerých diel svetových a slovenských skladateľov, pričom vyvrcholil skladbou Hallelujah z oratória Mesiáš od Georga Friedricha Händela. Diváci si dlhotrvajúcim potleskom vyžiadali ešte prídavok, ktorým boli Biblické písně od Antonína Dvořáka.

Pohlad zprava

Panorama

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca